Sunday, March 25, 2012

The Cry for Fulani Herders in West Africa

 

 
The Livestock Revolution:  Will it happen?

(Link) French documentary film, 50 minutes,
Eric Elléna and Clara Ott
Produced by Yadé French Connection,
Available as a vodeo.tv pay to view download.

In Brief:

"Central and West Africa is experiencing a population explosion that has been accompanied in recent years by strong growth in the need for food and meat. Meanwhile, the situation of traditional herdsmen, who provide much of the red meat consumed by the population of large cities, has deteriorated alarmingly.

"The first impacted are the millions of herdsmen who belong to the Fulani ethnic group who originate in Nubia. From Mauritania to Sudan, these nomadic or transhumant shepherds, with their remarkable expertise in a flexible and autonomous form of herding, grace the entire Sahel region with their herds of zebu cattle and sheep.

"Today, as the regions in which they have traditionally herded are affected by recurrent drought and an uncontrolled expansion of agricultural areas, their freedom of movement, access to water and pasture is made increasingly difficult during the dry season. Considered affluent, they are neglected by governments, or discriminated against by racketeering farmers and local authorities, attacked by highwaymen and distressed by the competition from subsidized meat, imported from Europe and Latin America.

"In Senegal and Chad, breeders and researchers are sounding the call to protect against unjust laws of the market in order to preserve an economic sector which is vital for West Africa. Will this ancient, flexible, environmentally friendly form of meat production, rich in lessons for our modern society, prosper and continue?  Or will it be allowed to disappear in the face of globalization, climatic hazards and economic uncertainties?"

Resumé :

Le cri d'appel des pasteurs peuls
La révolution de l'élevage aura-t-elle lieu?

"L'Afrique centrale et occidentale vit une explosion démographique qui s'est accompagnée dans ces dernières années d'une forte croissance de ses besoins en nourriture et donc en viande. Dans le même temps, la situation des éleveurs traditionnels, qui fournissent l'essentiel de la viande rouge consommée par la population des grandes villes, s'est dégradée de façon inquiétante.

"Les premiers touchés sont les millions d'éleveurs peuls appartenant à la grande ethnie originaire de Nubie. De la Mauritanie au Soudan, ces bergers nomades ou transhumants, au savoir-faire remarquable et aux formes d'élevage souples et autonomes, ont mis en valeur des régions sahéliennes entières grâce à leurs troupeaux de zébus et de moutons.

"Aujourd'hui, alors que leurs régions de prédilection sont frappées par des sécheresses à répétition et par une extension incontrôlée des zones agricoles, leur liberté de mouvement, d'accès à l'eau et aux pâturages est rendue de plus en plus difficile en saison sèche. Considérés comme des nantis, ils sont délaissés par les gouvernements, discriminés ou rackettés par agriculteurs et les autorités locales, attaqués par les bandits de grand chemin et concurrencés par la viande subventionnée, importée d'Europe et d'Amérique Latine.

"Au Sénégal et au Tchad, chercheurs et éleveurs lancent un cri d'appel pour protéger des lois injustes du marché une filière économique, vitale pour l'Afrique. Va-t-on laisser disparaître, dans le contexte de la mondialisation, une forme d'élevage performante, flexible et respectueuse de l'environnement, riche d'enseignements pour nos sociétés modernes, de plus en plus soumises aux aléas climatiques et aux incertitudes économiques ?"

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